štvrtok 27. septembra 2012

Na košickej Furči budú zrejme drevenice na paneláku

KOŠICE. Už vybrali panelák, na ktorého streche majú vyrásť klasické drevenice – Pamätník ľudovej architektúry, projekt Európskeho hlavného mesta kultúry. Tri originálne tradičné stodoly z Liptova s konštrukciou vážia spolu 40 ton a sú vysoké ako dve poschodia bytového domu. Vyložia ich žeriavom. Podstavcom pamätníka má byť 12-poschodový blok na Furči na Lidickom námestí 1. Stodoly tam chcú dať na 2 roky. Projekt má stáť 80-tisíc eur. Financovať to chcú peniazmi z ministerstva kultúry cez grant EHMK i od nadácií aj sponzorov.



Nová atrakcia na Furči

Najpravdepodobnejšou lokalitou je Lidické námestie 1.

„Hľadáme vežiaky obkolesené inými panelákmi. Najkrajší výhľad budú mať okolití obyvatelia, pre ktorých najmä je pamätník určený. Má byť viditeľný i z diaľky kvôli turistom,“ vraví projektový manažér Christian Potiron z mestskej neziskovky Košice 2013.

Drevenice plánujú vyložiť a zmontovať v lete 2013 a slávnostne odhaliť v septembri. „Inštalácia je plánovaná na 2 roky, no ak si ju obľúbia obyvatelia paneláku, môže ostať stáť aj desaťročia ako eiffelovka v Paríži,“ žartuje Potiron.

Džadoň: Absurdné spojenie

Autor, umelec Tomáš Džadoň (31), je rodák z Popradu, získal viaceré ocenenia, pôsobí v Prahe i Bratislave. „Ide o absurdné spojenie sídliska – prítomnosti a romantickej nevinnosti – minulosti. Celé sídlisko sa vlastne stane len podstavcom pre stodoly ako pamätník.“

Podľa neho drevenice na bloku symbolizujú naše korene, polemický vzťah vidieka a mesta a majú pritiahnuť pozornosť. „Košice získajú nový monument. Pamätník ľudovej architektúry je neštandardné dielo, bude sa naň dať pozerať z okolia, nie priamo zo strechy – pre bezpečnosť a aby nebola fluktuácia cudzích v dome.“

„Potrebné dve tretiny vlastníkov už v ankete predbežne súhlasili, ešte urobíme schôdzu, tam padne definitívne rozhodnutie,“ hovorí Bohuslav Štolfa, šéf spoločenstva vlastníkov bytov na Lidickom námestí 1.

„Nás to nebude stáť žiadne peniaze, ľuďom sa projekt páči, nikde na Slovensku ani vo svete nič také nemajú. Sľubujeme si od toho záujem verejnosti i podporu samosprávy, aby sa tu upravilo okolie, oddychová zóna, zeleň, chodníky, lavičky aj bikrosová dráha (vedie popri bloku – pozn. red.).“

Dohodli sa, že po demontáži dostanú od EHMK na strechu ako bonus aj grátis novú hydroizolačnú fóliu. Džadoň uisťuje, že podľa statického posudku 40 ton strecha unesie, je to záťaž 150 kg/m2.

Foto: jav (sme.sk)

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára