pondelok 1. októbra 2012

Na košický obchodný dom Mier chcú nadstavať byty

KOŠICE. Štyri poschodia s 38 bytmi chce na streche dvojpodlažného obchodného domu Mier na Severe (nad reštauráciou) nadstavať investor AS Development. Účastníci územného konania sa stretli včera na mestskom stavebnom úrade i priamo na Mieri. Obyvatelia susedných domov sú proti. Argumentujú zhoršením dopravy, parkovania, životného prostredia, úbytkom zelene, stratou svetla, zvýšením hluku a znížením kvality bývania stoviek ľudí.

„Tu nezostane okolo celého domu ani pol metra zelene. Všetko, aj stromy, pôjdu preč kvôli parkovacím miestam a prístupovej ceste. Vytvoriť dostatočný počet nových miest niet kde. Už dnes sa tu nedá parkovať. Že na parkovisko nakreslia čiary, to sú len virtuálne nové miesta,“ kritizuje šéf spoločenstva vlastníkov bytov v Parku mládeže 2 Martin Truchlý.

Tvrdí, že 4 nové podlažia na obchodnom dome budú tieniť. „Malé byty na 1. a 2. poschodí nášho bloku majú okná len k obchodnému domu, priame slnečné svetlo budú mať len 2 hodiny denne...“

106 podpisov proti

Ľudia namietajú, že časť parkovacích miest má vzniknúť až za ich panelákom pri Domove sociálnych služieb Domko (zriaďovateľ župa) v rámci jeho rekonštrukcie a na základe dohody Domka s investorom majú byť rezidentské - vyhradené pre nové byty, ale len od 17.00 do 7.00 hod. Obávajú sa, že noví budú nielen cez deň parkovať pri bloku.

Štyri susedné domy (Park mládeže 2, Národná trieda 58, 60, 62) so 104 bytmi dali petície so 106 podpismi proti nadstavbe.

„Dnes sa na parkovisko zmestí len asi 40 áut. Nové miesta pri Domku pre rezidentov z nadstavby budú až večer, dovtedy kde budú stáť?“ pýta sa obyvateľka. „Nadstavba sa tu nehodí, bude to tu zabité...“

Slávik: Parkovanie vyriešime

Najväčší spoluvlastník obchodného domu Mier a spolumajiteľ investorskej firmy Peter Slávik vraví, že nechystajú luxusné byty, ale hlavne 1- a 2-izbové pre mladých.

„Menšie s plochou 50 – 55 m2, len tri trojizbové s výmerou asi 74 m2 a ešte v rámci dvojizbových aj tri terasové s výhľadom na centrum s rozlohou vyše 100 m2.“

Hovorí, že pre počet bytov v nadstavbe zabezpečia zodpovedajúci počet nových parkovacích miest, čo je podľa normy 53, no oni garantujú 54, z toho 24 budú rezidentské pri Domku a zvyšné postavia alebo vytvoria aj namaľovaním chýbajúcich čiar na jestvujúcom mestskom parkovisku.

„Vytvorili by sme i 100 nových, no niet kde, aj vzhľadom na plány rozšíriť hlavnú cestu na Národnej triede na štvorprúdovku.“

Vizualizácia: AS DEVELOPMENT

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára