streda 3. októbra 2012

Na Sofijskej vyrastie garážový komplex

KOŠICE. Nový garážovo-parkovací komplex na Sofijskej má byť dvojpodlažný. Na prízemí bude 60 garážových a na poschodí asi 70 chránených a zastrešených parkovacích miest. Vstup do parkovacieho priestoru aj všetky vstupy do garážových priestorov budú vybavené diaľkovo ovládanými výsuvnými vrátami. Komplex využije existujúci svah – na poschodí je vchod zhora z ulíc Sofijská 18 - 26, na prízemí zospodu zo Sofijskej 5 – 13. „Projekt je realizovaný zo súkromných zdrojov. Garáže aj parkovacie miesta budú určené na predaj,“ vraví majiteľ firmy Sell Slovakia, ktorá má komplex zrealizovať.

Predpokladaná cena garáže je 9 500 eur, parkovacieho miesta 4 500 eur. „Z parkovacích miest na vrchu sa dajú potom urobiť aj 'ľahké' uzavreté garážové boxy.“

Problémom zatiaľ ostávajú nevysporiadané pozemky. „Spolupracujeme aj so starostom obce Ťahanovce. Vlastníkov pozemkov treba najprv vyhľadať a potom ich od nich vykúpiť. “ Aj kvôli tomu sa s výstavbou začne až na budúci rok.

V zálohe sú ďalšie projekty

Na Sofijskej ulici, podobne ako na mnohých ďalších v meste, je dnes problém s parkovaním. Autá stoja po oboch stranách cesty aj na chodníkoch.

Plánovaný komplex by mal byť iba prvým krokom k riešeniu statickej dopravy v tejto lokalite. „Máme vypracovaný projekt aj na Viedenskú ulicu, párne čísla. Tomu sa ale budeme venovať až po tom, čo skončíme so Sofijskou,“ povedal majiteľ Sell Slovakia.

Tento investor v minulosti plánoval postaviť garáže a parkovacie miesta aj na Havanskej. „Mestská časť ale túto iniciatívu nepodporila. Som preto rád, že k Sofijskej sa stavia pozitívne.“

Foto: Judita Čermáková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára