pondelok 8. októbra 2012

Rio chystá mrakodrap s vodopádom

Z vyše 90 metrov by mohli odvážlivci skákať. O štyri roky sa rozhorí v brazílskom Rio de Janeiro olympijský oheň, už teraz však rozmýšľa, čím ohúri turistov. Švajčiarski architekti zo spoločnosti Rafaa Architecture & Design vymysleli mrakodrap, ktorý vyzerá ako vodopád, informoval portál idnes.cz. Veža vysoká 105 metrov by mala vyrásť na pobreží Ria. Vstupovalo by sa do nej vo výške 60 metrov nad hladinou mora cez námestie a amfiteáter. Strana s vodopádom by smerovala k moru. Hore by mala byť kaviareň a obchod.

Výťahom by sa turisti dostali na vyhliadku ktorá bude za vodopádom, ponúka však výhľad do všetkých strán. Pre odvážnych bude prechádzka nad vodopádom po sklenenej terasa. Pre tých naozaj smelých by mala byť vo výške 90,5 metra plošina pre bungee-jumping.

Vodopád by neplnil len funkciu atrakcie. Išlo by aj o ekologickú elektráreň. Voda padajúca dolu by vyrábala elektrinu cez deň pre mesto či olympijskú dedinu. Časť energie by sa použila na vytlačenie morskej vody do veže. Večer by sa potom táto voda pustila na turbínu a tá by vyrábala elektrinu v noci.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára