pondelok 5. novembra 2012

V druhom štvrťroku sa darilo novostavbám

Kým po minulé roky ukazovali štatistiky dokončených a začatých nových bytov zväčša poklesy, druhý štvrťrok 2012 priniesol opačnú tendenciu. Podľa Štatistického úradu SR sa zvyšovalo množstvo rozostavaných bytov i tých pripravených na nasťahovanie. Klienti v súčasnosti majú väčší výber, otázna ostáva kvalita ponuky. Počet nových bytov s čerstvo vydaným stavebným povolením medziročne vzrástol o 6,5 % na 3 519 bytov, čo predstavuje aj medzikvartálny rast o takmer tisícku jednotiek. Nie je jasné, koľko z nich sa reálne začne stavať, nakoľko to už štatistici nesledujú. Byty však pribudnú medzi rozostavané, ktorých bolo ku koncu júna 2012 takmer 65-tisíc počítajúc aj bytové jednotky v rodinných domoch.

Pribudli aj nové dokončené byty, čo predstavuje nárast o 22 percent v porovnaní s vlaňajškom. Kolaudačné rozhodnutie teda v druhom štvrťroku získalo 3 323 bytov, najvýznamnejší rast zaznamenal verejný sektor, až o 95,9 %. Ten však v porovnaní so súkromným tvorí stále ani nie desatinu kapacity.

„V priebehu prvého polroka sa začala výstavba 6 204 bytov a dokončilo sa 6 179 bytov. V porovnaní s prvým polrokom vlaňajška sa zvýšil počet začatých bytov o 0,1 %, počet dokončených bytov klesol o 0,3 %,“ informuje štatistický úrad.

Zlepšujúce sa čísla novej výstavby môžu znamenať nové impulzy pre trh, na druhej strane jeden štvrťročný výkyv oproti dlhoročnej tendencii poklesu veľa neznamená. V porovnaní s najnižšou hodnotou nových bytov za posledných deväť rokov z prvého kvartálu 2012 je však terajší rast o to nečakanejší.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára