streda 19. decembra 2012

Developeri veria priemyselným realitám

Developeri v strednej Európe veria priemyselným nehnuteľnostiam. V Česku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku sa v prvej polovici tohto roka postavilo 370-tisíc štvorcových metrov nových priemyselných hál. To je najviac za posledné tri roky. Vlani v rovnakom období sa postavilo 200-tisíc m2. Oznámila to realitná poradenská spoločnosť Cushman & Wakefield (C&W). V porovnaní s rokmi 2008 až 2009, kedy doznieval boom novej výstavby, je to ale o milión štvorcov menej. V prvom polroku 2009 sa postavilo takmer 1,3 milióna m2. Aktuálne v regióne existuje zhruba 15 miliónov m2 moderných priemyselných hál na prenájom.

V strednej Európe sa v prvom polroku postavili priemyselné haly v hodnote okolo 170 miliónov eur. Región je stabilný a výrazné výkyvy sa v najbližších mesiacoch neočakávajú. Stabilita na trhu podľa C&W prináša istotu investorom, developerom i firmám.

Podiel voľných plôch je vyrovnaný a v priemere sa pohybuje okolo zdravých desiatich percent. Pod túto hranicu sa dostáva v Česku a na Slovensku, kde dopyt mierne prevyšuje aktuálnu ponuku voľných plôch. Naznačuje to, že v strednej Európe je priestor pre ďalšiu výstavbu.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára