pondelok 17. decembra 2012

Rómom vo Veľkej Ide postavili nájomné byty

KOŠICE. Vo Veľkej Ide sú tri osady. Výber nájomníkov do trinástich nových sociálno-nájomných bytov teda nebude jednoduchý. Niektorí už majú vo veci jasno. „Ja to potrebujem, lebo mám chorého manžela. Oni to ničia, sú neporiadni, ale ja taká nie som. Však viete, pán starosta,“ snažila sa presvedčiť starostu nádejná nájomníčka.

Obec byty už dokončila. Čaká ich kolaudácia. Výstavbu začal ešte bývalý starosta. Zhltla 460-tisíc eur, 30 % sumy spláca obec ako pôžičku. Financovanie prebehlo cez Štátny fond rozvoja bývania a dotáciu z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Obec má momentálne problém, koho v priebehu dvoch týždňov vybrať, aby sa z osady nasťahoval do nového.

„Prednosť dostanú zamestnaní Rómovia,  aby vedeli platiť nájom. Budeme ich vyberať z rodín, kde aspoň jeden člen pracuje,“  vysvetlil starosta Veľkej Idy Július Beluscsák.

Domčeky s rozlohou 50 štvorcových metrov pozostávajú z väčšej izby, kuchyne, kúpelne a WC. Ide o byty nižšieho štandardu.

Mesačné náklady na nájomné budú 40 eur, elektrinu a vodu si zaplatia sami podľa spotreby. Mnohí si vybavujú príspevok na bývanie cez úrady práce.

„Dokončili sme ich len kvôli tomu, že to bolo začaté. Skôr však má zmysel, keď si stavajú byty sami, podobne ako v Moldave nad Bodvou. Vtedy si ich vážia a chránia,“ dodal starosta.


Rovnaké spred troch rokov už zdevastovali

Veľká Ida totiž nemá dobré skúsenosti s nájomnými bytmi pre ľudí z osady. Už pred troma rokmi odovzdali do užívania rovnakých 24 bytov. Polovica je už v dezolátnom stave.

„Bojím sa, že o ďalšie tri roky sa vnich už nebude dať ani bývať. My ich však budeme musieť splácať ešte ďalších 24 rokov, keďže splatnosť je stanovená na 30 rokov,“ obáva sa Beluscsák.

Des a hrôza. Takto sa dá opísať návšteva nájomných bytov, ktoré stoja len tri roky. Opadané omietky, obhorené a vydymené steny, bordel, smrad. Obyvateľom to však vyhovuje.

Foto: Judita Čermáková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára