pondelok 28. januára 2013

Bytov sa v Česku predáva menej

Predaj bytov a rodinných domov v Česku klesá. Okrem Prahy a Brna sa preto takmer zastavila nová výstavba. Dôsledkom je tiež stagnácia či pokles cien. Vyplýva to z najnovšej analýzy českého realitného trhu Trend Report 2012, ktorú v týchto dňoch predstavila Asociácia pre rozvoj trhu nehnuteľností. „Nedá sa predpokladať, že sa sa situácia v dohľadnej dobe výraznejšie zmenila. A to ani v prípade razantnejšieho zníženia cien,“ uvádzajú autori štúdia. Trh je totiž podľa odborníkov u českých susedov z istého hľadiska nasýtený.

Príčinou je napríklad privatizácia obecných bytov, úbytok mladých ľudí či znižovanie výnosov z investície do bytu. Slabý záujem o novostavby viedol tento rok developerov k viacerých zľavovým akciám.

Pri starších bytoch sa naopak koncom tohto roka pokles cien zastavil. V niektorých českých krajských mestách dokonca cenovky mierne vzrástli, v priemere však skôr stagnujú, vyplýva z informácií Inštitútu regionálnych informácií.

Pomerne výrazne stúpli za posledné mesiace priemerné ceny starších bytov s rozlohou 68 štvorcových metrov. Napríklad v Brne to bolo takmer o päť percent. Štandardný byt tejto kategórie stojí v súčasnosti v Brne okolo 2,1 milióna českých korún (v prepočte cez 83-tisíc eur). Vlani to bolo zhruba o stotisíc českých korún menej.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára