streda 13. februára 2013

Dom s malometrážnymi bytmi chcú obnoviť, nájomné stúpne

KOŠICE. Rekonštrukciu chce financovať získaním návratných prostriedkov zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a z vlastných zdrojov. Žiadosť o poskytnutie prostriedkov podá mesto v januári. Na základe spracovanej projektovej dokumentácie celkový rozpočet obnovy predstavuje 999 835 eur vrátane DPH. V súlade so zákonom o ŠFRB bude možné požiadať o podporu (úver) vo výške 799 868 eur, mesto zo svojich zdrojov poskytne finančné prostriedky v sume 199 967 eur. Na realizáciu investičnej akcie bola už podaná žiadosť o vydanie stavebného povolenia.


Nájomné bude vyššie

Nájomníkom z dôvodu úhrady úveru vzrastie nájomné. Navrhované zvýšenie nájmu bude predstavovať priemerné zvýšenie mesačného nájmu na jednoizbový byt o 8,22 eura a o 13,30 eura za dvojizbový byt.

Bytový dom Šoltésová 11-13 je posledný neobnovený bytový dom vo vlastníctve Mesta Košice, ktorý je určený na bývanie pre seniorov a vzhľadom k charakteru bývania nebude odpredaný do osobného vlastníctva nájomcom. Jeho obnova je plánovaná v rokoch 2013 – 2014 za predpokladu získania podpory (úveru) zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Obnovu má realizovať košický mestský bytový podnik.

Mesto prostredníctvom mestského bytového podniku v priebehu rokov 2005 – 2011 realizovalo obnovu štyroch bytových domov s malometrážnymi bytmi.

Predmetom obnovy bolo zateplenie domu vrátane strechy, kompletná výmena dverných a okenných výplní na fasáde objektu, prípadné odstránenie systémových a statických porúch, sanácia loggii, rekonštrukcia výťahov a oprava spoločných častí domu.

Obnova bytových domov bola financovaná súbehom prostriedkov zo ŠFRB a vlastných prostriedkov. Na obnovu týchto bytových domov bolo vynaložených celkom 4 664 542 eur.

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára