streda 20. februára 2013

Košice chcú nanovo vymedziť mestskú zeleň

KOŠICE. Urbanistickú štúdiu o mestskej zeleni si dá spracovať mesto Košice. Dokument bude slúžiť ako jeden z podkladov pre nový územný plán mesta. Samospráva v decembri zverejnila výzvu na predkladanie ponúk. Podľa oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie je  „za prieskum a analýzu štruktúry vegetačného krytu“ pripravená zaplatiť 30–tisíc eur. Štúdia má zhodnotiť pozitívne a negatívne javy zelene a zamerať sa na tie jej prvky, ktoré podporujú  identitu mesta a jeho genius loci.

„Cieľom je navrhnúť koncepciu mestskej zelene ako celku s osobitným dôrazom na verejnú zeleň, funkčné a kompozičné riešenie, princípy, zásady, limity tvorby jednotlivých celkov verejnej zelene,“ píše sa v oznámení.

Územný plán parky nechráni

Nedostatkom súčasného územného plánu Košíc schváleného ešte v roku 1976 je, že jednoznačne nevymedzuje, že všetky parky v meste majú funkciu zelene. Z desiatich najväčších je šesť  v ňom vedených ako súčasť bytovej výstavby.

Mesto sľubuje, že aj s pomocou urbanistickej štúdie zelene sa to v novom územnom pláne zmení.
„Pri ďalšom rozvoji mesta bude dobrým garantom zachovania zelených plôch,“ cituje primátora Richarda Rašiho (Smer) novembrová tlačová správa magistrátu.

Samospráva predpokladá, že nový územný plán má byť schválený v roku 2017. V súčasnosti prebieha výberové konanie na jeho spracovateľa.

Foto: Veronika Janušková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára