pondelok 25. februára 2013

O predaji bytov družstva rozhodoval len predseda

MOLDAVA NAD BODVOU. Stosedem bytov Okresného stavebného bytového družstva Košice – okolie v účtovnej hodnote vyše 560–tisíc eur sa v roku 2010 dostalo mimo kontrolu jeho členov a kolektívnych orgánov. Na novozaloženú dcérsku spoločnosť družstva MolByt s. r. o. ich previedol vtedajší predseda predstavenstva Ondrej Karaffa. Išlo väčšinou o byty, ktoré sa uvoľnili, keď družstvo zrušilo členstvo neplatičom. Na MolByt prešli darovaním. Zmluvy podpisoval Karaffa. Za jednu stranu ako predseda družstva, za druhú ako konateľ MolBytu. V jeden deň, 25. januára 2010, takto sám so sebou uzavrel 72 darovacích zmlúv.

Dokumenty, ktoré má denník Korzár k dispozícii, potvrdzujú, že niektoré nehnuteľnosti potom zmenili majiteľa. Od mája 2010 do apríla 2012 skončilo v rukách súkromných osôb jedenásť bytov. O predajoch rozhodoval jediný konateľ MolBytu – Karaffa.

Ak by byty zostali v družstve, predávať by sa mohli len po schválení deväťčlenným predstavenstvom a za cenu určenú znaleckým posudkom.

Takýto postup prikazovala smernica, ktorá v bytovom družstve platila niekoľko rokov. Na MolByt sa nevzťahovala.

Predal aj sídlo družstva

„Cena všetkých predaných bytov bola stanovená voľnou úvahou Karaffu. Predstavenstvo družstva o väčšine predajov nevedelo, dokonca vtedajší predseda prostredníctvom realitky predal byt, v ktorom bolo sídlo družstva, čím sa družstvo stalo nájomníkom vo vlastnom sídle,“ hovorí súčasný predseda družstva Alexander Pőhm, ktorý bol členom predstavenstva aj v čase šéfovania Karaffu.

Svojvoľnosť pri predaji dokumentujú rozdiely v cenách porovnateľných nehnuteľností.

Napríklad, vo februári 2011 MolByt predal trojizbový byt na Severnej ulici v Moldave nad Bodvou za necelých 25-tisíc eur. Na druhý mesiac za rovnako veľký byt v tej istej bytovke majiteľka zaplatila už 37 tisíc eur.

Prevodom bytov sa od septembra zaoberá polícia. Vyšetrovanie začalo po odvolaní Karaffu z funkcie predstavenstvom družstva.

„Vedie sa trestné stíhanie pre zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku,“ povedal hovorca krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko.

Foto: Roman Rokytka

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára