streda 13. marca 2013

Záhradkári sa k pozemkom nedostanú, mesto im nepomôže

KOŠICE. Záhradkári v Kavečanoch neďaleko vyhliadkovej veže a Košického hradu majú problém. Nemajú sa legálne ako dostať autami k chatám. Cestu, ktorú roky využívali oni, mesto i turisti, zatarasil nový vlastník pozemku pod ňou. Zabetónoval stĺpiky, chce plot. Mesto si k veži a hradu urobilo cez svoj les novú cestu. No záhradkári sa stále inak než cez súkromné parcely k chatám nedostanú.


Mesto: Je to na nich

Dúfali, že mesto, tak ako sebe, pomôže aj im, napríklad vytvorením novej cesty k záhradkám. „V prípade záhradkárov a pána Dugasa (vlastníka pozemku) ide o občiansko–právny spor. Ak nedôjde k ich dohode,  môže ho vyriešiť len súd,“ odkazuje hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová. Záhradkári sa súdiť nechcú, obávajú sa, že ak by sa aj domohli vecného bremena, šírka priechodu bude len pre chodca, nie auto. „Keby tam mal medzi nami chatu aj nejaký ‚papaláš‘ z mesta, možno by nám pomohlo...“ netají sklamanie Jozef, jeden z asi 50 „odrezaných“ záhradkárov.

Súkromný pozemok, ktorý roky slúžil ako verejná cesta i parkovisko, zdedil po svojej rodine z Kavečian v roku 2010 Dušan Dugas. Vlani zahatal vjazd autám cez parcelu. Tvrdí, že si chráni majetok.

Zas len cez súkromný

Aby sa z hlavnej cesty dalo odbočiť k chatkám, kým nenájdu iné riešenie, nedávno vysypali záhradkári štrk na vedľajší, tiež súkromný pozemok. Vravia, že bez vedomia vlastníkov. „Je to len provizórne.“ Záhradkári upozorňujú, že cesta ide cez Dugasov pozemok aj podľa katastrálnej mapy. Dugas reaguje, že podstatné je, že na cestu neexistuje list vlastníctva a on na svojom liste vlastníctva žiadnu ťarchu nemá. Nezrovnalosti pripisujú aj prebiehajúcemu registru obnovenej evidencie pozemkov.

Dugas: Neoslovili ma

Dugas tvrdí, že doteraz ho nik zo záhradkárov neoslovil, aby sa skúsili dohodnúť: „Akurát mi jeden z nich zvalil autom plot, keď som ho začal stavať, hoci naň mám stavebné povolenie...“ Dodal, že ak ho požiadajú, je ochotný rokovať o podmienkach, napríklad finančnej kompenzácii za prejazd.

Upozorňuje, že ak by sa aj on s chatármi dohodol, ich cesta ďalej vedie cez ďalšiu súkromnú parcelu. Stavebné či iné zámery s pozemkom do budúcnosti nešpecifikoval, odmieta, že by boli špekulatívne.

Zdôrazňuje, že hoci sa vlani s mestom nedohodol a to si urobilo novú cestu, predtým vyšiel mestu v ústrety, keď umožnil prejazd kvôli rekonštrukcii hradu z eurofondov ako projekt mesta kultúry.

Foto: Veronika Janušková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára