pondelok 31. decembra 2012

Modernizáciu budov zaplatí aj európska banka

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) už šiesty rok podporuje v SR modernizáciu bytového fondu, zvyšovanie energetickej efektívnosti v priemysle a využívanie obnoviteľných energetických zdrojov. Spoločnosti alebo organizácie uchádzajúce sa o financovanie z programu SlovSEFF musia byť z väčšej časti v súkromnom vlastníctve. Na podporu energeticky efektívnej obnovy infraštruktúry a budov v majetku municipalít bol v roku 2011 vytvorený program MunSEFF. Začínal s úverovou linkou 30 miliónov eur. Podľa Jana Pejtera, projektového manažéra spoločnosti Enviros, ktorá spolupracuje na realizácii zámerov, bude od novembra 2012 na programe participovať nová banka s úverovou linkou 15 miliónov eur a prostriedky pre aktuálnu – Slovenskú sporiteľňu by mali byť navýšené o 30 miliónov eur. Detaily oznámi EBRD koncom tohto mesiaca.

pondelok 24. decembra 2012

Voľné byty v Bratislave

Najlepšie sa predávajú jedno- a dvojizbové byty. Realitnému trhu hlavného mesta kraľujú v súčasnosti malé byty. V priebehu tretieho štvrťroka sa predalo takmer 480 bytov, pričom jedno- a dvojizbové tvorili viac ako dve tretiny. Vyplýva to z informácií spoločnosti Bencont Investment. Spoločnosť sledovala ku koncu septembra 116 projektov, ktoré ponúkali 10 173 bytov. Najviac bytov predal projekt Bytový dom Nejedlého v Dúbravke od Metrostavu, a to 35 bytov. Priemerná cena predávaných nehnuteľností prepočítaná na štvorcový meter dosiahla 2 107 eur vrátane DPH.

streda 19. decembra 2012

Developeri veria priemyselným realitám

Developeri v strednej Európe veria priemyselným nehnuteľnostiam. V Česku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku sa v prvej polovici tohto roka postavilo 370-tisíc štvorcových metrov nových priemyselných hál. To je najviac za posledné tri roky. Vlani v rovnakom období sa postavilo 200-tisíc m2. Oznámila to realitná poradenská spoločnosť Cushman & Wakefield (C&W). V porovnaní s rokmi 2008 až 2009, kedy doznieval boom novej výstavby, je to ale o milión štvorcov menej. V prvom polroku 2009 sa postavilo takmer 1,3 milióna m2. Aktuálne v regióne existuje zhruba 15 miliónov m2 moderných priemyselných hál na prenájom.

pondelok 17. decembra 2012

Rómom vo Veľkej Ide postavili nájomné byty

KOŠICE. Vo Veľkej Ide sú tri osady. Výber nájomníkov do trinástich nových sociálno-nájomných bytov teda nebude jednoduchý. Niektorí už majú vo veci jasno. „Ja to potrebujem, lebo mám chorého manžela. Oni to ničia, sú neporiadni, ale ja taká nie som. Však viete, pán starosta,“ snažila sa presvedčiť starostu nádejná nájomníčka.

streda 12. decembra 2012

Sever vynovil ihrisko na Krupinskej

KOŠICE. „Aj Kalvária má konečne slušné detské ihrisko!“ tešili sa mamičky, ktoré s deťmi prišli na nedávne otvorenie zrekonštruovaného ihriska na Krupinskej. „Po rokoch je tu opäť priestor, kde sa nemusíme o deti báť,“ chválili nové preliezky, domček na hranie so šmýkalkou a hojdacích koníkov. Mestská časť vyčistila i pieskovisko, vymenila piesok, opravila betónový múrik aj natrela plot. To všetko stálo 3 700 eur.

pondelok 10. decembra 2012

Bezprizorná kanalizácia v Košiciach je v katastrofálnom stave

KOŠICE. Problém s kanalizáciou majú aj obyvatelia domov na ulici Nižná úvrať v MČ Vyšné Opátske. Splašky už niekoľko mesiacov vytekajú na cestu, oprava je v nedohľadne. Vyzerá to tak, že si kanalizačnú prípojku budú musieť opraviť ľudia na vlastné náklady. „Boli tu z vodární, zistili, že tam je zalomenie rúry. Pretlačili to vodou, pár dní je pokoj a potom znovu splašky vyvierajú na povrch. Strašne to smrdí,“ hovorí obyvateľ ulice Vladimír Novysedlák.

streda 5. decembra 2012

O bytové družstvo v Moldave sa ďalej bojuje

KOŠICE. Do sporu medzi skupinou okolo bývalého predsedu Okresného stavebného a bytového družstva Košice–okolie Ondreja Karaffu  a vedením, ktoré nastúpilo po jeho obvinení políciou, významne zasahujú súdy. Okresný súd Košice–okolie predbežným opatrením pozastavil účinnosť októbrovej členskej schôdze družstva, na ktorej boli zvolené jeho súčasne orgány. Zároveň zakázal novému predstavenstvu na čele s Alexandrom Pőhmom nakladať s majetkom družstva. Návrh na predbežné opatrenie dala Zuzana Káľavská, ktorá predtým podala žalobou na neplatnosť volieb. Spoločne s dcérou a sestrou Karaffu tvrdí, že sú skutočnými členmi predstavenstva bytového družstva.

pondelok 3. decembra 2012

Na Hroncovej robia ihrisko i venčovisko

KOŠICE. Po nedávnom vynovení detského ihriska na Krupinskej robí Sever s mestom a Správou mestskej zelene nové ihriská na Hroncovej a Polianskej. Na Hroncovej pribudne i venčovisko a na Obrancov mieru 58 parkovacích miest. Na všetky investície, ktoré majú byť hotové tento rok, dostala mestská časť od mesta 57-tisíc eur.